26. idea
Habár többféle növény használható alkoholos italok készítéséhez, a szőlőnek nincs további hozzáadandó anyagra szüksége, hogy elkezdjen erjedni.
A vadszőlő és más gyümölcsök régóta rendelkezésére álltak a korai gyűjtögető-vadász népeknek,
de az első bizonyíték az újkőkori Örményország területéről került elő, kb. 8000 évvel ezelőttről.
Kr.e. 2750-ből Ur városából már írásos emlékek is maradtak fenn a továbbfejlesztett borkészítésről.
A bor készítésének módszere és szeretete innen terjedt át az egész Mediterránumra.
Az ősi kultúrákban a bor csak a tehetősek itala volt, egészen a görögökig, ahol már a széles tömegekhez is eljutott.
A rómaiak a szőlőprés és a hordó feltalálásával járultak hozzá a bor nagyszerű történelméhez.
A kezdetektől fogva a bor több, mint egy egyszerű erjesztett ital.
Az emberek vallásos ceremóniák során használták, felismerték gyógyító hatását, és biztonságos folyadékforrásnak bizonyult, mielőtt az igazán hatásos víztisztítási eljárások elérhetőek lettek volna.
A bor fogyasztásának kultúrája mai napig virágzik.