Kr.e. 1500 - Ördögűzés
2017. szeptember 19. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1500 - Ördögűzés

74. idea

Az ördögűzés egy vallási gyakorlat, melynek során úgy hiszik, hogy kiűzik a gonoszt, a démonokat, vagy magát az ördögöt egy személyből, tárgyból vagy helyről. A démoni megszállás egy ősi hiedelem, melynek meglétét az ókori Babilonból fennmaradt írásos emlékek bizonyítják.  

Az ördögűzés a világban sok vallásban elterjedt, és különböző módokon hajtják végre, de abban megegyeznek, hogy a természetfeletti gonosztól kell megszabadítani a személyt vagy helyet.

A nyugati vallásokban leginkább a Római Katolikus Egyházhoz köthető. A Római Rituálé 13. szakasza írja le, hogy milyen szolgálatokat hajthat végre egy katolikus pap, vagy segédlelkész annak érdekében, hogy kiűzzék a gonoszt.

 

exorcism.jpg

 

A rituálét viszonylag gyakran alkalmazták a XV. és a XVII. század között, és gyakran hozták összefüggésbe a boszorkánysággal.

Manapság a katolikus egyház csak felszentelt papnak engedélyezi az ördögűzést, a helyi püspök engedélyével.

A papnak először meg kell állapítania, hogy a személyt ténylegesen megszállta az ördög, vagy csak valamilyen mentális probléma áll a háttérben, mint a skizofrénia, pszichózis, vagy disszociatív identitás zavar.

Tudományos szempontból általános vélekedés, hogy minden ilyen megszállás esete magyarázható a fentebb említett mentális betegségekkel.

Az, hogy a 70-es években 50%-kal nőtt az ördögűzési esetek száma nagyban köszönhető az 1973-ban bemutatott Ördögűző című filmnek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr6012878596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása