Kr.e. 6000 - Borkészítés
2015. augusztus 23. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 6000 - Borkészítés

26. idea

Habár többféle növény használható alkoholos italok készítéséhez, a szőlőnek nincs további hozzáadandó anyagra szüksége, hogy elkezdjen erjedni.

A vadszőlő és más gyümölcsök régóta rendelkezésére álltak a korai gyűjtögető-vadász népeknek,

de az első bizonyíték az újkőkori Örményország területéről került elő, kb. 8000 évvel ezelőttről.

 Kr.e. 2750-ből Ur városából már írásos emlékek is maradtak fenn a továbbfejlesztett borkészítésről. 

ancient-wine-making-egypt.jpg

A bor készítésének módszere és szeretete innen terjedt át az egész Mediterránumra.

Az ősi kultúrákban a bor csak a tehetősek itala volt, egészen a görögökig, ahol már a széles tömegekhez is eljutott.

A rómaiak a szőlőprés és a hordó feltalálásával járultak hozzá a bor nagyszerű történelméhez.

 A kezdetektől fogva a bor több, mint egy egyszerű erjesztett ital.

Az emberek vallásos ceremóniák során használták, felismerték gyógyító hatását, és biztonságos folyadékforrásnak bizonyult, mielőtt az igazán hatásos víztisztítási eljárások elérhetőek lettek volna. 

A bor fogyasztásának kultúrája mai napig virágzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr657491972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása