Kr.e. 1550 - Abortusz
2017. szeptember 14. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1550 - Abortusz

70. idea

"Hasonlóképpen nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához."

Hippokratészi eskü

Az abortusz végeredménye a terhesség megszakítása, a magzat elpusztítása, és eltávolítása a méhből.

Nem tudhatjuk. hogy mikor hajtották végre az első abortuszt az emberiség történetében. A legenda szerint Shennong császár már 5000 évvel ezelőtt higanyt adatott az ágyasainak ilyen céllal.

Hamurapi, törvényeiben büntetés helyez kilátásba, ha valaki vetélést okoz egy nőnek.

A legelső konkrét bizonyíték az ókori Egyiptomból származik. A Kr.e. 1550-ból keltezett Ebers-papirusz, - ami egy orvosi szöveg - más orvosi gyakorlat mellett, tartalmaz receptet olyan főzet elkészítéséhez, ami elhajtja a magzatot a terhesség bármely stádiumában.

 

silphium-contraceptive-herb.jpg

A görög-római időkre olyannyira általánossá vált az abortusz, hogy úgy vélik, hogy az erre alkalmazott növény, a silphium ezért pusztult ki.

A modern időkben a terhességmegszakítás sokkal könnyebben elérhetővé és biztonságosabbá vált. Ezzel párhuzamosan folyamatosan társadalmi viták kereszttüzébe került.

Etikus, vagy nem etikus? Ha igen, akkor meddig hajtható végre? És ki dönthet róla? Mindenkinek meg van róla a véleménye.

De egyértelmű válaszok nincsenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2012828370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása