Kr.e. 2100 - Ur város zikkuratja
2017. február 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2100 - Ur város zikkuratja

4. épület

A wikimapia-n: Itt

 

Ur-Ziggurat.jpg

 

Ur zikkuratja egy modern dél-iráni város, Neszirija közelében, egy kiterjedt síkságon található. A zikkurat ("a kimagasló", "a magasságos") a Tigris és az Eufrátesz folyó között elhelyezkedő ókori Mezopotámia lakóinak (sumerek, akkádok, babilóniaiak, asszírok) piramisszerű építménye. Összesen harminckettő maradt fenn; az Urban található a legépebbek egyike.

 Egykor védőfal vette körül. Az építmény magját körülbelül hétmillió darab, sárból vetett, náddal erősített vályogtéglából építették, amelyeket a napon szárítottak, majd mázas téglával burkolták, amelyet bitumennel habarcsoltak - ezt a vízhatlan felületet nyílásokkal tagolták, hogy az épület belseje száraz maradhasson. Számos burkolótégla Ur-Nammu király (Kr.e. 2112-2095) névpecsétjét viseli: az ő idejében a zikkuratnak három szintje és három támfalakkal és bástyatömbökkel erősített lépcsősora volt; ezek közül a középső valószínűleg a lapos tetőn kialakított szentélyhez vezetett. Mindegyik szinten teraszt létesítettek, amelyeket növényekkel ültettek be. A legfelső teraszon állt Nannar holdisten temploma. Az építmény alapterülete 62,5x45 méter, magassága eredetileg kb. 30 méter lehetett. Az épület a folyamatos javításokra, karbantartásra utaló jelek szerint legalább kétezer éven át fontos funkciót töltött be. A Kr.e. VI. században négy emelettel bővítették, így hétszintes lett, de csak az első kettő maradt fenn. Felfedezése (1922) nyomán rövid időre reneszánszukat élték a lépcsőzetes kialakítású épületek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr1912279723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskutyauto 2021.08.14. 23:28:36

Na persze... bakancslista... menj csak oda bolond, aztán az arab meg szépen lepörköli a szőrt a valagadról... XD
süti beállítások módosítása