Kr.e. 5000 - Elrendezett házasság
2015. augusztus 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 5000 - Elrendezett házasság

27. idea

"Én támogatom a melegek házasságát. Ideje, hogy ők is szenvedjenek!"

"Boldog házasságban élek - már amennyiben ez nem paradoxon."

Eric Idle

A házasság a viccek örök forrása, mint a szenvedés és a férfiú fogság szinonímája. Ahogy Eötvös József fogalmazott, "Jó dolog a házasság, csak kicsit sokáig tart."

Popper Péter több előadásában is kifejtette a véleményét, hogy amikor a házasság intézményét kitalálták, nem volt az emberek átlagéletkora 70 év felett, és kevesen töltöttek együtt sok évtizedet, hisz a háborúk, járványok és a gyerekszülés nagyon sokszor elvitte valamelyik házastársat. Ennek köszönhetően megnőtt a válások és a kényszerként elviselt házasságok száma.

44544-large.jpg

Ezelőtt 7500 évvel Kínában (és utána még elég sokáig, illetve néhány kultúrában a mai napig) másképp gondolkodtak. Az elrendezett házasság első bizonyítékai arról tesznek tanúbizonyságot, hogy ez az intézmény azt szolgálta, hogy egy közösségen belül megmaradjon a kulturális és vallási harmónia.

Jellemzően a szülők, vagy a közösség vallási vezetői voltak azok, akik nyélbe ütötték a frigyet, letárgyalták az anyagi és tulajdoni részleteket.

A Távol-Keletről aztán az Indiai-félszigeten keresztül, a Közel-Keleten át terjedt tovább az idea, bizonyítva a kultúrák mindent átható konzervativizmusát a homogenitás és a kulturális egység megtartásának érdekében.

Habár a kelet találmánya, a XV. és XVI. században Európában is igen jellemzővé vált, a nemesség és királyi családok körében pedig évszázadokon keresztül tovább élt.

Az elrendezett házasság persze konfliktusforrásként is örökké jelen volt. 

A XX. századra a modern társadalmakban szinte teljesen megszűnt létezni, hiába énekelte Tevje, a tejesember kétségbeesve, hogy "Tradition, tradition!", a tradíciókat felülírta a szerelem, az emberi érzelmek szabad kifejezésének vágya.

Indiában, Pakisztánban, Afganisztánban mai napig általános az elrendezett házasság, és a nagyfokú migrációnak köszönhetően az Egyesült Államokban is gyakran előfordul. 

A civilizáció érdekes fintora, hogy manapság az elrendezett házasságokat gyakran erre szakosodott weblapokon hozzák össze, így ötvöződik az emberiség egyik legrégebbi ideája az egyik legújabbal.

Miután megtudtuk, hogy az elrendezett házasság 7500 éves kínai találmány, kóstoljunk meg egy kínai gyümölcsöt a kivit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr977736176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pervie but hot (törölt) 2015.08.27. 03:53:46

Nyugaton és Kínában is azonos elvek szerint házasodnak a nők, mint az elrendezett házasságok esetében, Indiában, Jemenben, Pakisztánban.
Egyszerűen a nők hipergám lények, az, hogy a magasabb státuszú férfihez a nő szülei adják vagy pedig a nő maga dönt (persze kulturális közege által gyerekkora óta tréningezve, befolyásolva) a gazdag kérők közt, az részletkérdés.
süti beállítások módosítása