Kr.e. 23 000 - Atlatl
2015. január 23. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 23 000 - Atlatl

10. találmány

A spanyolok az 1500-as évek elején az Újvilágban döbbenten tapasztalták, hogy az őslakosok dárdái átütik a páncélzatukat. Hogy csinálták az aztékok? Atlatl-t használtak. Ez a dárdahajító eszköz 25 ezer éves múltra tekint vissza, és sok ősi nép használta nagytermetű állatok elejtésére.

useatlatl.jpg

Az atlatl maga egy kb. 60 centiméter hosszú keményfa darab, a végén egy karommal, amibe beilleszthető egy majdnem két méteres, rugalmas dárda. A dárda egyik végén tollból készült szárnyak, a másik végén pedig nehéz kőhegy.

atlatl_closeup.jpg

 

Miközben az atlatl segítségével elhajítják a dárdát, az meghajlik, és nagy mennyiségű rugóenergia gyűlik fel benne, ami hozzáadódik a dobó erejéhez. Hihetetlen, de hozzáértő kézben a dárda akár 160 km/h-ás sebességet is elérhet.

http://www.atlatl.com/mechanics.php

http://www.atlatl.com/how-atlatls-work.php

Az atlatl olyan hatékony vadászfegyver, hogy szakértők szerint nagyban hozzájárulhatott az észak-amerikai gyapjas mamut kipusztulásához.

Manapság lelkes amatőrök támasztják fel az atlatl dobásának művészetét.

https://www.youtube.com/watch?v=INRy63Vf-OU

Miután megtudtuk, hogy az aztékok milyen eszköz segítségével tudták dárdáikkal átlőni a spanyol hódítók páncélját, kóstoljunk meg egy Mexikóból származó nassolni valót, a napraforgómagot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr567100205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuiko 2015.01.24. 11:52:18

A Tűz háborúja című film vége felé van egy emlékezetes jelenet, amikor a főhős csapata a küldetésből hazafelé tartva beleszalad az ellenlábasa csapatába, akik persze le akarják nullázni őket. Csak éppen a főhős a tűz mellé atlatl-t is szerzett. Hatásos jelenet, sosem felejtem el.

bonfred 2015.01.24. 15:11:06

"Miközben az atlatl segítségével elhajítják a dárdát, az meghajlik, és nagy mennyiségű rugóenergia gyűlik fel benne, ami hozzáadódik a dobó erejéhez."
Nem pontosan. A dobó ereje hajlítja meg az atlalt-ot IS, meg dobja el a dárdát IS. Egyfajta íjként fogható fel, itt a bélhúr helyett maga az atlalt szerepel.

teddybear01 2015.01.24. 21:03:10

@bonfred: "Egyfajta íjként fogható fel, itt a bélhúr helyett maga az atlalt szerepel. "

Ugye még sohasem láttál egy ilyen dárdát használat közben? Ez a hajítóbot csak meghosszabbítja a dobó karját. Nincs semmilyen egyéb mechanikus rásegítés.

Minél hosszabb a dobó karja, annál nagyobb sebességgel tudja eldobni a dárdát. Egy profi baseball játékos olyan 90 km/ó sebességgel is képes eldobni a labdát, egy ilyen hajítóbot viszont kb. megduplázza a karhosszt.

paráznabillegető 2015.01.25. 08:46:49

eccer kipróbáltam.
feszítésnél úgy meghajlott a dárda, hogy kettétört, mielőtt elhajíthattam volna! gondolom, túl sok energiát gyűjtöttem össze...

Vincenzo6 2015.01.25. 09:26:01

@teddybear01: Igazából tényleg nem csak azért erősebb, mert meghosszabbítja a kart, hanem ugyanazon az elven működik, mint a visszacsapó íj, vagy a jégkorong ütő pattintott lövésnél. Mindkettő hajlik, és visszacsapódva ad le óriási erőt. A hokiütőnél sem csak az ütő hossza miatt lőnek 160 mérföld/órás sebességgel, hanem amiatt, mert a korong mögött a jeget ütik, és a hajlás után visszacsapó bot kilövi a korongot, mint valami hajítógép.

Papp Levente 2015.01.25. 09:57:22

Igazából nem hajlik itt meg sem a dárda sem a segédeszköz. Legalább is érdemben nem. Egyszerűen valóban kar hosszabbítóként működik. Energia = Erő * erőkar. Az erő adott, mint izom erő. A kar adott, mint a dobó karhossza. A segédeszköz az erőkart hosszabbítja meg. A parittya működése analóg ezzel.
Az íj fizikája hasonló, de nem teljesen. Ott már bonyolultabb lenne kiszámolni a fellépő erőket. Az íj a kar izomerejét tárolja, majd a húr elengedésekor a felszabaduló energia repíti előre a nyilat. Itt is voltak alapvető korlátok. Az egyik maga az izom erő. Ezt a bonyolult csiga rendszerű modern íjakig, a trükkös számszeríjakkal lehetett fokozni, ahol a racsnis rendszerekkel vagy a láb erejét felhasználva lehetett maximálisan kiaknázni az emberi erőt és eljutni az anyagok által biztosított maximális energia tárolásig. Korábban az erősebb fa anyagok adtak lehetőséget az erőkar meghosszabbításával, hosszabb húr, hosszabb íj (longbow), Vagy a reflex íjaknál a faszerkezetben tárolt energiát sikerült növelni, kompaktabb módon mint a hosszú íjnál, de a lényeg ugyan az. A lövő karhossza meghatározza, hogy mennyire távolodhat el a húr, még ha maradna is ereje a harcosnak. Egy hosszú kezű harcos minden esetben több energiát tud az íjban tárolni mint egy rövidebb kezű.

Oliver Garcha 2015.01.25. 11:36:00

ÖÖÖÖÖ izé... Hogy is gondoltad azzal a rugóerővel? Véletlenül nem a csuklóból kifordított atlatl gyorsít a teljes kar előrelendítése mellett? A nyílvessző is "csak" azért gyorsabb, mert intenzívebben adja le az izom által megfeszített íjban tárolt energiát. Energia (mozgási) nem lesz csak úgy a semmiből.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2015.01.25. 12:36:45

A dárda hajlékony, és a dobás pillanatában meghajlik és rugóerő keletkezik, itt figyelhető meg pillanatfelvételeken: www.atlatl.com/how-atlatls-work.php

konrada 2015.01.25. 13:57:23

...hát a dobótechnikához most nem is szólnék hozzá, de 25 ezer éve tán még emberek se éltek dél-Amerikában, de a éltek is azon a területen, az pláne nem biztos, hogy azték népcsoporthoz tartozó...

...tudom, ez nem is szerepel az írásban, de kár ilyen címmel agyoncsapni...

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2015.01.25. 14:06:07

@konrada: Teljesen igaz. Az Indexen szereplő ajánlót nem én írtam.
süti beállítások módosítása