Kr.e. 4000 - Lapos Föld
2015. szeptember 16. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 4000 - Lapos Föld

38. idea

Valószínűleg az ókori egyiptomiak és mezopotámiaiak hittek benne először, hogy a Földünk egy lapos korong. Ez igazából nem is csoda, hiszen nem voltak megfelelő eszközeik, sem a tudomány olyan fejlett, hogy méréseket hajthattak volna végre. Nyugaton a legismertebb lapos Föld említések egyrészt Homérosztól (kb. Kr.e 850) származik: "a kör alakú Föld felszíne." Másrészt a bibliai zsoltárokból, melyben azt írja, hogy az Úr a Föld köre fölött trónol.

flat-earth.jpg

A keleti hindu, buddhista, dzsainista, shintoista vallások is lapos Földről beszélnek, ami a vízen úszik és felülről az ég ernyője határolja.

Az ókori görögök, Pitagorasz és Klaudiusz Ptolemaiosz voltak azok, akik már rendelkeztek a tudással, hogy hosszúságot és szélességet mérjenek. A lapos Föld elmélet kezdett a nyugaton is megdőlni. Például Boethius , - kinek a De Consolatione Philosophiae cvm Commento (A filozófia vígasztaló voltáról, 524) című műve a kereszténység egyik legfontosabb könyve volt a Biblia után -, szintén gömb alakú Földről ír.

Miért gondoljuk mégis, hogy Kolumbusz idejéig teljesen evidens volt, hogy a Föld lapos?

Ebben nagy szerepe van a reneszánsz és a felvilágosodás korának, amikor is az ateista irányzat erőteljes propagandát folytatott a vallással és az egyházzal szemben, és ebben egyik fő fegyvertény volt az egyház tudományoktól való elszakadása. Azzal érveltek például, hogy a nyugati kereszténység egyhangúlag a lapos Föld elméletet hirdeti, pedig ez már akkor sem volt igaz. 

Miután megtudtuk, hogy először az egyiptomiak gondolták azt, hogy a Földünk lapos, nézzük meg, hogy készül az egyiptomi babpüré, a besara.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr647792428

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ROMANI ITE DOMUM! 2015.09.16. 22:34:02

A ruszkik már hazamentek! Itt az ideje leírni a judeo-kereszténység ideiglenesen hazánkban állomásozó alakulatainak, hogy: ROMANI ITE DOMUM! 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.09.16. 21:04:19

Miert? Nem lapos??
Mifelenk pedig lapos. Csak a szmog miatt nem latunk New Yorkig.
süti beállítások módosítása