Kr.e. 7000 - Egyszerű gép
2015. május 18. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 7000 - Egyszerű gép

24. idea

Először az ókori görögök fogalmazták meg az egyszerű gép fogalmát, amelyek képesek megváltoztatni az erő nagyságát vagy irányát.

Bár a megfogalmazás az ókori görögökhöz kötődik, egyszerű gépeket már évezredek óta használt az ember.

Hat egyszerű gépről beszélhetünk, ezek: emelő, hengerkerék, csiga, lejtő, ék és csavar.

 

egyszeru_gep.jpg

Ezek közül valószínűleg a lejtő volt a legelső, ami alkalmas nehéz tárgyak csúsztatására, aránylag kis surlódással.

A második az ék volt, ami tulajdonképp egy lejtő, ami alkalmas volt kő és fa tárgyak szétrepesztésére. Ilyen elven működik a fejsze például.

Az ékek első alkalmazásáról Kr.e. 7000-ből maradt fent emlék Mezopotámiából és Indiából. 

A hengerkerék első dokumentált megjelenése a sumérokhoz köthető, akik Kr.e. 3500 körül már használták, valószínűleg víz kiemelésére a kútból.

Következő gép a csiga volt, ami egy kerék, ami köré kötelet tekerünk egy vájatba, és valószínűleg a gízai piramisok építésénél már alkalmazták Kr.e. 2650 táján.

Valószínűleg emelőt is használtak, de Arkhimédész (Kr.e. 290-212) volt az első, aki működését leírta.

A csavar feltalálását, ami kis erővel történő forgatást alakít át erős nyomássá a csavarásra merőleges irányba gyakran kötik Arkhütasz (Kr.e. 428-350) személyéhez, aki állítólag az olaj és szőlőprést találta fel, ami szintén ezen az elven működik.

Az egyszerű gépek hozzájárultak, hogy természettől kapott erőnket megnöveljük, és olyan építő, mezőgazdasági, vagy ipari tevékenységet végezzünk, ami megváltoztatta világunkat.  

Miután megtudtuk hogy egyszerű gépet először Mezopotámiában használtak, nézzük meg, hogy készül egy igazán ősi eredetű desszert, ami a mai Irak területéről származik..

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr17468794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása