Kr.u. 125 - Pantheon
2014. június 07. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 125 - Pantheon

12. épület

Építtető: Marcus Vispanius Agrippa

Földrajzi hely: Róma, Olaszország

Stílus: Ókori római

Építőanyagok: Bazalt, római beton, márvány

Pontos helye:

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=41.898606&lon=12.476818&z=19&m=b&v=8&tag=46520&show=/820

pantheon.jpgAgrippa valamennyi isten templomának szánta a Panthenont, amely eredetileg Kr. e.27-ben épült. Miután Kr.u. 80-ban tűz pusztította el, Domitianus és Trajanus Császárok újjáépítették, majd Hadrianus 118 és 125 között gyökeresen átalakította, a római térátalakítás és építészeti komponálás emblematikus példájává avatva. Az épületet lefedő kupola a rotundába belerajzolt gömb felső feleként jelenik meg.

A Pantheon kör alaprajzú, szemben a négyszögletes alaprajzú görög-római templomokkal. A rotunda oldalfalaiba oszlopokkal lehatárolt, egyenes záródású, illetve boltíves fülkék mélyednek. A kupolát tagoló kazetták felfelé egyre kisebbek (ezek látszatra négyzet, valójában rombusz alakúak, ezért a kupola alúlról nézve a valóságosnál magasabbnak tűnik), a falazat pedig vékonyodik, csökkentve a kupola súlyának lefelé ható nyomását, módosítva az alapra nehezedő fizikai erő irányát. Róma dicsőségének emlékét őrzi a maga nemében a legjobb állapotú épület épségben fennmaradt, opus cementicium (római beton) eljárással készült kupolája: többek között az a mű ihlette Michelangelót a Szent Péter-Székesegyház kupolájának megtervezése során. A Panthenont többféle célra használták az elmúlt évszázadokban: volt császári fogadóterem, bíróság, Itália uralkodóinak és művészeinek mauzóleuma, 609 óta pedig templom.

Az épület egyetlen fényforrása a kupolás födém 9 méter átmérőjű opeionja (a kupola záradékán levő kerek nyílás). Az enteriőr padlója lejt, így elvezeti a nyíláson bejutó esővizet.

Mi pedig nézzünk meg egy jellegzetes olasz salátát.

http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/06/07/edeskomenysalata_naranccsal_es_vizitormaval

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr486284778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása