Kr.e. 1550 - Születésszabályozás
2017. szeptember 18. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1550 - Születésszabályozás

71. idea

"A születésszabályozás az első lépés egy nő számára, amit meg kell tennie a cél felé, hogy elérje szabadságát."

Margaret Sanger, amerikai társadalmi reformer

A születésszabályozás az emberi reprodukció csökkentését jelenti valamilyen eszközzel, szexuális megtartóztatással, megszakításos közösüléssel, fogamzásgátlással, abortusszal vagy sterilizációval.

A gyakorlat ősi, de a születésszabályozás kifejezést először Margaret Sanger (1879-1966) amerikai nővér alkalmazta, aki az első erre a célra létrehozott klinikát alapította 1914-ben, ahol a nőket fel is készítették az anyaságra.

birth_control.jpg

Az első írásban feljegyzett születésszabályozási módszert az egyiptomi Ebers papiruszon olvashatjuk Kr.e. 1550-ből, amelyen leírják, hogyan keverjünk össze datolyát, akáciát és mézet, amit egy anyagdarabra kenve pesszáriumként alkalmazhatunk.

Másik hasonlóan régi módszer a kondom, amit sokáig állatbélből készítettek, egészen 1839-ig, amíg meg nem született a vulkanizált gumi.

A XIX: században más fogamzásgátló módszerek is elterjedtek,

Az igazi áttörést azonban a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták megjelenése jelentette az 1960-as években.

A születésszabályozás napjainkban fontos kérdéssé vált, hiszen előrejelzések szerint a Föld népessége 2100-ra elérheti a 16 milliárdot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2412872920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása