Kr.e. 1500 - Világvége
2017. október 25. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1500 - Világvége

77. idea

A vallásos világvége teóriák általában nem arról szólnak, hogy mindennek totálisan vége lesz és utána nem lesz semmi, hanem általában a fennálló világrend végét jövendölik, ami után jön egy általában jobb és igazságosabb világrend.

Az ötlet a zoroasztrizmusból származik, de több nagy világvallás átvette, legismertebb a Jelenések könyve, amit pátmoszi János írt a Kr.u.-i 1. században.

A világvége eljövetelével foglalkozó tanokat eszkatológiának hívjuk.

the_end_is_near.jpg

A világvége jelen van a hinduizmusban, az északi mitológiában, a judaizmusban, az iszlámban és a kereszténységben is. 

Hogy ezt mi követi, abban már nem igazán tudnak közös nevezőre jutni, de általában következik valamilyen ítélkezés, megtisztulás stb.

A világvége hasznosnak bizonyult, hiszen a hívőket jobban kordában lehetett tartani, ha valamilyen elkövetkező világvége után megítéltetnek.

A világvége mindennapjaink része, bár általában az önjelölt jövendölők mostanában valamilyen fizikai világvégét jósolnak, ami valamilyen természeti csapás következtében éri a világot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr913083542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása