Kr.e. 1600 - Gumilabda
2017. szeptember 12. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1600 - Gumilabda

79. találmány

A labda eredete az idők homályába vész, de a gumilabdát már tudjuk, hogy hol találták fel. Míg az ókori népek rongylabdával, vagy állatok kitömött hólyagját használták ilyen célra, addig a mezoamerikaiak feltalálták a gumilabdát. Természetesen ehhez az kellett, hogy arrafelé legyen őshonos a gumifa (Castilla elastica), melynek tejét, a latex (nyers, folyékony gumi) a folyondár indájának levével keverjék el.

 

gumilabda2.jpg

 

A latex önmagában rideg, nem elég rugalmas, ezért kellett ezt az elegyet létrehozni, mely perceken keresztül jól alakítható, de utána megkeményedik, és többé nem formálható.

Ilyen módon különböző méretű és formájú gumiból készült tárgyakat hoztak létre, létezett 3,6 kg tömegű labda is

gumilabda.jpg

 

Ami nekünk sport, az a mezoamerikai kultúrában a vallás, és élet-halál kérdése volt, ugyanis a meccseket a jó és a rossz küzdelmeként értelmezték, és a vesztes csapat részesült abban a "dicsőségben", hogy feláldozták őket az isteneknek, mert azt gondolták, hogy csak így biztosíthatják az elegendő napsütést és a megfelelő terméshozamot.

A gumilabda általunk is ismert formáját Charles Goodyear 1839-ban találta fel, amikor is kén-, és hőkezelte a gumit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr912821258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása