Kr.e. 2500 - Szennyvízelvezetés
2016. október 24. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2500 - Szennyvízelvezetés

66. találmány

Az első szennyvízelvezető csatornákat valószínűleg a kellemetlen szagok elkerülése ihlette, nem pedig annak ismerete, hogy az emberi ürülék egészségügyi kockázatokat rejt.

Mivel a települések általában természetes vizek mentén alakultak ki, ezért kezdetben nem jelentett nagy nehézséget a szennyvíz elvezetése.

a_drain_at_lothal.jpg

Később az igazán nagy városok létrejöttével, ez már bonyolult mérnöki problémát jelentett. Ezt először az Indus völgyében oldották meg, ahol téglával burkolt szennyvízcsatornákat építettek.

Az utca szélén sorakozó házak WC-i közvetlenül kapcsolódtak a csatornarendszerre és kézzel beleöntött vízzel öblítették őket.

Későbbi nagyvárosokban, mint Róma és Konstantinápoly, már még komolyabb szennyvízhálózatok készültek, melyből néhány a mai napig használatban van.

Napjainkban a szennyvíz már szennyvíztisztító telepekre érkezik, ahol alapos tisztítás után kerül vissza a folyókba.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr7711834749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása