Kr.e. 1500 - Ateizmus
2017. október 27. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1500 - Ateizmus

 79. idea

Az ateizmus az isten, istenek vagy más természetfeletti lények létezésébe vetett hitet elutasító eszmei irányzatok csoportja. Nem egyetlen, homogén ideológia, hanem számos különböző eszmei irányzat összessége. Szűkebb értelmezések szerint ateistának a természetfeletti lények létezését kifejezetten tagadó ideológiák tekintendők.

Az ateizmus gondolatát nem köthetjük egyetlen személyhez. A legrégibb írásos bizonyítéka az ideának a Védák, az ókori Indiából, ami először utasítja el az istenek létezését.

ateizmus.jpg

A nyugati világ első feljegyzett ateistája a költő és filozófus méloszi Diagórasz volt, akinek nyíltan hangoztatott véleménye miatt el kellett menekülni Athénból a Kr.e. V. században.

Az ateizmus kifejezés a korai keresztényektől származik, akik nem hittek a Római Birodalom pogány panteonjában.

Az ateizmus nem terjedt el széleskörűen egészen a Francia Forradalomig (1787-1799).

Napjainkban nagyon sok nemzetben széleskörűen elterjedt nézett, bár pontos számadatokat nehéz mondani.

Az istenekben való hit nagyon gyakran az emberiség nagy kérdéseire vezethető vissza. Ki teremtette az univerzumot? Hogy kerültünk mi ide?

Az ateisták számára nem isteni lények létezése adja meg ezekre a kérdésekre a választ.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2513103292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása