Kr.e. 2600 - Irodalom
2016. május 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2600 - Irodalom

52. idea

Hogy mi a különbség az irodalom és az írás más formái között, az nem mindig tisztán meghatározható. Bár egyes megengedőbb definíciók szerint a tudományos, leíró és technikai írások is az irodalom részei, szigorúan véve csak a kreatív, kifejező, elbeszélő írások tartoznak a kategóriába. Vagyis az az irodalom, amikor érzéseket, gondolatokat, tapasztalatokat fogalmazunk meg, tények leírása helyett.

 

1959-time-enough-at-last-screenshot.jpg

The Twilight Zone - Time enough at last (1959)

 

 

Az irodalom nem létezhetett az írás feltalálása nélkül, de önmagában az írás nem feltételez irodalmat. Bár az írás létezett már Kr.e. 3000 körül, az irodalom csak 400 évvel később tűnt fel a sumereknél. Az általunk ismert egyik legősibb lejegyzett történet a Gilgames-eposz volt, Gilgamesről a mezopotámiai Uruk királyáról, melyet Kr.e. 2000 körül jegyeztek le akkád nyelven.

Az irodalom számos formája alakult ki az idő múlásával különböző civilizációkban, a versektől a drámákig.

Az irodalom az emberiség egyik legcsodálatosabb találmánya. Az emberi gondolatokat megszabadította a tér és az idő bilincsétől. Amikor olvasunk akár több ezer éve halott, tőlünk sok ezer kilométerre lakó emberek gondolatai jelennek meg a fejünkben. Átélhetjük szenvedésüket, örömüket, félelmeiket. Sosem létezett világokban járhatunk, vagy a múltban kóborolhatunk. Találkozhatunk fáraókkal, harcolhatunk orkokkal, újra és újra átélhetjük Jean Valjean lelki szenvedéseit, nyomozhatunk az alaszkai Sitkában a messiás után, és lezuhanhatunk a Bagoly-folyóba, kötéllel a nyakunkban.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr618691982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása