Kr.e. 3000 - Síléc
2016. május 05. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3000 - Síléc

55. találmány

5000 évvel ezelőtt a lappok feltalálták, hogyan lehet a havon gyorsan, elmerülés nélkül közlekedni. Ehhez két lapos fenyőből készült lécet használtak, egyensúlyozáshoz pedig egy pár botot. 

Bár napjainkban a sílécről mindenkinek a sportolás és a téli szünidő jut eszébe, akkoriban ez a találmány nagyban hozzájárul a korabeli társadalom fejlődéséhez, megkönnyítve a vadászatot, a szállítást és a közlekedést.

A legrégebbi ismert darabot 1924-ben találták, a mai Észak-Svédország területén Kalvtrask-ban. A léc hossza 204 cm, szélessége 15,5 cm.

norway_grande.jpg

A sí használatának legrégebbi közvetett bizonyítékait barlangrajzokon találhatjuk. az Onyega-tó közelében, Oroszországban, és a norvégiai Rodoy-ban. Ezeken a rajzokon az emberek állatmaszkokat viselnek és feltűnően hosszú síléceket.

A "sí" szó norvég, illetve óskandináv eredetű szó, és fapálcát jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr448688690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása