Kr.e. 1600 - Fogmosás
2017. szeptember 13. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1600 - Fogmosás

69. idea

"Minden fog az ember fejében értékesebb, mint egy gyémánt"

Miguel de Servantes: Don Quijote (1605)

A száj ápoltságának (főleg a fogaké) nem annyira új keletű, mint gondolnánk. A fogak közé szorult ételmaradékok eltávolításáról már a neandervölgyi emberek maradványai is árulkodnak, hiszen olyan koponyákat találtak, amin a fogpiszkálás össze nem téveszthető jelei látszanak. Más bizonyítékok is azt mutatják, hogy a korai ember bizonyos fák gallyait rágta, illetve tollat és csontokat használt arra, hogy tisztítsa fogközeit, de az közel sem bizonyított, hogy fogproblémák megelőzésének céljával tették ezt, nem pedig csak a kellemetlen érzéstől próbáltak megszabadulni.

fogmos.jpg

Mai napig, pl. Etiópiában  - főleg gyerekek - használnak rágóbotokat, az ún. mefakát. A fogmosás legkorábbi nyomát Kr.e. 1600 körül Afrikában találták meg.

Mezopotámiában pedig Kr.e. II. évezred környékén írott bizonyítékok vannak arra, hogy az ott élők kimosták a szájukat, és részletes leírást olvashatunk arról is, hogyan tisztítsuk a fogunkat az ujjunkra tekert szövetdarabbal.

Ennek modern kori változata az ujjfogkefe, amit leginkább a kisgyerekek fogának tisztítására használnak.

tooth.jpg

A szájhigiénia mindennapos rutinná válása, és a fogászat fejlődése napjainkra lehetővé tette, hogy sokkal egészségesebb fogakkal és szájjal éljük le életünket, mint elődeink, bár mint minden technikai és orvostudományi vívmány, ez főleg a fejlett országokra jellemző. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2512826378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása