Kr.e. 3000 - Gyertya
2016. május 03. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3000 - Gyertya

50. találmány

„Jobb gyertyát gyújtani, mint szidni a sötétséget.”

Konfuciusz

„Ha meggyújtunk egy gyertyát, majd eloltjuk, sötétebb lesz, mint azelőtt volt.”

John Steinbeck

Az első gyertyák állati zsiradékból formázott kis tömbök lehettek. Később zsírba mártott nádszálat használtak, de még az sem égett elég ideig. A kanócos gyertya valamilyen zsiradékból és közepébe helyezett rostból, vagy fonalból áll. Használatára az első bizonyítékok 5000 évvel ezelőttről az ókori Egyiptomból származnak.

gyertya.png

Ezt követően a föld számos pontján megjelennek a különféle gyertyák, amik jellemzően méhviaszból, faggyúból, vagy valamilyen bogyótermésből készültek. Belsejükben növényi rostokból készült kanóc, rizspapír, vagy összetekert papirusztekercs volt.

Egyes indián törzseknél szárított olajos halat égettek nyárson.

Évezredeken keresztül, a petróleumlámpa megjelenéséig az egyenletes lánggal égő gyertya volt a világítás legkedveltebb eszköze. A gázvilágítás, majd a villany kiszorította funkciójából, de a mai napig megmaradt a nosztalgikus, bensőséges és ünnepélyes hangulata.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr988682682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása