Kr.e. 1500 - Kasztrendszer
2017. október 27. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1500 - Kasztrendszer

82. idea

Az indiai kasztrendszer, a varnák (varna: Dévanágari:(वर्ण) Indiában és Nepálban, a hinduizmus részeként jelenik meg. A kaszt szó végső soron a ’nem, nemzetség; faj, fajta’ jelentésű portugál casta szóból vált nemzetközi kifejezéssé, s így került be a magyar nyelvbe is. A világ sok táján, kultúrájában jelennek meg kasztok, alakulnak ki kasztrendszerek. Ezek legnevezetesebbike a négy főkasztra (szanszkrit kifejezéssel varnára) – brahminokra, ksatrijákra, vaisjákra, súdrákra – és a kaszton kívüliekre (páriák, dalitok) tagozódó indiai kasztrendszer.

cast-system-1.png

A legmagasabb kaszt a brahminok, a tanárok és papok. A ksatriják a politikusok és harcosok, a vaisják a földművesek és a kereskedők, a súdrák pedig az első három kaszt szolgái. A kaszton kívüliek az "érinthetetlenek", onnan kapták a nevüket, hogy a velük való mindennemű érintkezés bemocskolja a többi kaszt tagjait.

A hinduizmus szerint a kasztrendszer a karmán és az újjászületésen alapul. Minden ember cselekedete az életben, meghatározza az újjászületésének módját.

A kasztrendszer alapvetően meghatározta, hogy ki milyen munkát végezhet a társadalomban.

Mahatma Gandhi az elmúlt évszázadban erősen kritizálta a kasztrendszert, de még az ő befolyása is kevés volt hozzá, alapjaiban változzon meg az indiai gondolkodásmód.  

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr9813107226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása