Kr.e. 10 000 - Mezőgazdaság
2015. március 12. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 10 000 - Mezőgazdaság

19. idea

A mezőgazdaság első nyomai körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt a termékeny félhold területén fedezhetők fel. A termékeny félhold magában foglalja a Tigris és az Eufrátesz folyók közét, a Levantei térséget és a Nílus deltáját.

603fertilecrescent_large.png

Függetlenül alakult ki Kínában körülbelül 10 ezer éve, és az amerikai kontinensen 5 ezer éve.  A korai farmerek megtanulták, hogy olyan növényeket, mint a rozs és a csicseriborsó, elültessenek a lakóhelyük körül, így nem kellett újabb területekre utazni élelmiszerforrás után kutatva.

Különböző elméletek születtek arról. hogy az emberiség miért váltott a mezőgazdaságra. Az egyik ilyen elmélet szerint a letelepedett életmód miatt túlnépesedés alakult ki. A másik elmélet szerint a jégkorszak vége, és az éghajlatváltozás volt az ok.

Egy biztos: a mezőgazdaság örökre megváltoztatta az ember élelemről alkotott fogalmát és azt a módot, ahogyan hozzájut. A bronzkorra a közel-keleti civilizációk az élelmiszerük döntő többségét már termelték.

Ez a fajta fejlődés nem egyszer katasztrofális ökológiai következménnyel járt és jár, viszont lehetővé tette, hogy az emberi népesség nagy mértékben növekedjen.

A XX. században kifejlesztett mezőgazdasági technikák oda vezettek, hogy a Föld népessége robbanásszerűen növekedésnek indult, és ez a folyamat még ma is tart.

Miután megtudtuk, hogy a mezőgazdaság a termékeny félhold területén alakult ki 12 ezer évvel ezelőtt, ismerjünk meg egy innen származó édességet a lowzinát.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr517262983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása