Kr.e. 1772 - Poligámia
2017. május 09. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1772 - Poligámia

66. idea

A poligámia görög eredetű kifejezés, magába foglalja a többnejűséget (poligínia), a többférjűséget (poliandria), és a többszerelműséget (poliamoria).

Biológiai kutatások szerint az emlősöknél a több nősténnyel való együttélés hajlama a hím és a nőstény méretének arányától függ. Ez alapján a megállapítás alapján a kutatók úgy vélik, hogy a történelem előtti ember valószínűleg megrögzött poligám volt. 

polygamy_wedding_rings12862463872.jpg

Az első írásos bizonyítékunk a poligámiára Hammurapi törvénykönyvéből származik, aki kőbe vésette a többnejűség szabályait, miszerint ha egy férfi felesége beteg, vagy meddő, vagy házasságtörést követett el, akkor a feleség megengedheti a férjnek egy második nő elvételét.

Jelen kutatások szerint, a jelenlegi és történelmi kultúrák 90%-a ismeri, illetve ismerte a poligámia valamilyen szociálisan elfogadott formáját.

Ennek a legtöbb esetben anyagi, illetve gazdasági oka volt (öröklés, a vagyon egyben tartása), de egyes antropológusok szerint a többnejű házasság pozitív hatással volt mind az anyák, mind a gyermekek egészségére.

Míg a modern társadalmunkban, a férfi-nő kapcsolatokban a házasság általánosan elvárt jogi aktus, addig a poligámia nem elfogadott, még azokban az országokban sem, ahol ez törvényes lenne, vagy szociálisan elfogadott.

legality_of_polygamy_svg.png

Forrás: wikipédia

Világoskék - a poligámia törvényes

Sötétkék - a poligámia törvénytelen, de nem büntetik

Zöld - a poligámia csak a muszlimok számára törvényes

Fekete - a poligámia törvénytelen és büntetik

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr4112492085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása