Kr. e. 3 300 000 - Kőszerszámok
2014. október 03. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr. e. 3 300 000 - Kőszerszámok

1. találmány

Az első bizonyíthatóan előember által  használt kőeszközöket Közép-Afrikában fedezték fel.

Update: http://index.hu/tudomany/2015/05/20/tenyleg_a_legregebbi_koszerszamot_talaltak_meg_kenyaban/

2001_space_odyssey.jpg

Bár a 2001 - Űrodüsszeia óta tudjuk, hogy az első szerszámok használatát egy hatalmas monolitnak köszönhetjük, és azóta kiderült, hogy az emberen kívül több más állat is mesterien használja a természetben fellelhető tárgyakat, mégis ami kis lépés volt az emberiségnek, az nagy ugrás volt az australopithecusoknak.

http://www.imdb.com/title/tt0062622/?ref_=nv_sr_1

Annak megértése, és ok-okozati viszonyba rendezése, hogy a kézbe vett kőszerszámmal nagyobbat tudok ütni, mint az öklömmel, hogy jobban tudok vágni, mint a fogammal  valószínűleg elég hosszú folyamat eredménye.

Talán nem túlzás azt mondanunk, hogy ma már a génjeinkben van ez a tudás, hiszen a kisgyerekek is minden utánozható minta nélkül kezdik el a tárgyak használatát. 

Nagy ugrás volt, de mégsem nevezhetjük az emberré válás első lépcsőfokának, egész addig, míg ezeket a kőszerszámokat nem kezdik el pattintással, csiszolással tökéletesíteni. 

Ha belegondolunk, hogy 1,2 millió évnek kell még eltelni ahhoz, hogy Prométheusz ajándékát használni tudjuk, akkor egyértelművé válik, hogy az Australopithecusok, avagy előemberek  első találmánya még csak feltekintgetés volt a legalsó lépcsőfokra.

 Miután megvizsgáltuk az első kőszerszámokat, kóstoljunk meg egy etióp ételt Gasztrobakancslistánkról, a doro wat-ot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr466755517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása