Kr. u. 50 - Pán és Hermaphroditosz
2014. június 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr. u. 50 - Pán és Hermaphroditosz

10. festmény


0009_PanAndHermaphrodite.jpg

Museo Archelogico Nazionale di Napoli, Nápoly, Olaszország

 Amikor a becslések szerint kb. 10 ezer lakosú Pompeii-t több méteres hamuréteg fedte be a Vezúv 79-es kitörésekor, számos falfestmény maradt meg épen. Több mint 1600 évnek kellett eltelnie a város 1748-as újra fölfedezéséig. Négyféle falfestési stílust különböztethetünk meg. Ez az ú.n. "architektikus" stílusban készült, amire jellemző az egy képen belüli perspektíva váltás. A római művészek közel kerültek a igazi lineáris perspektíva kifejlesztéséhez. A művészek porított márványt és alabástromot kevertek a száraz és nedves vakolatba a fényhatások eléréséhez. A művész szándéka a fotórealisztikus megjelenítés volt, pedig a Pompeii-ben található falfestmények nagy része inkább absztrakt.

A kép azt a pillanatot mutatja meg, amikor a mániákusan kéjsóvár Pán észreveszi Hermaphroditosz férfi nemi szervét. Hermaphroditosz Hermésznek az istenek hírvivőjének és Aphroditének a szerelem istennőjének volt a gyermeke. Phrügiában nimfák nevelték fel a helyes ifjút. Történt egyszer, hogy egy tó partján sétált, és meglátta őt a tó nimfája. Azonnal beleszeretett Hermaphroditoszba, és közeledni próbált a fiúhoz, azonban Hermaphroditosz nem viszonozta szerelmét. Egyszer aztán az ifjú lement fürödni ehhez a tóhoz, és amikor meztelenre vetkőzött Szalmakisz, a tó nimfája átölelte. Hermaphroditosz szabadulni akart a nimfa öleléséből, de Szalmakisz azt kérte az istenektől, hogy soha többé ne válhassanak el. Az istenek teljesítették a nimfa kérését, és egy testbe kényszerítették Hermaphroditoszt és Szalmakiszt. 

A Pán és Hermaphroditosz gyönyörű freskó, tökéletes művészi tudással festve. A kép érzékletesen mutatja be Hermaphroditosz fájdalmas magányát és Pán állatiasságát.    

 

Miután megtekintettük a képet, kóstoljuk meg a Pármai sonkát:

  http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/06/04/prosciutto_di_parma 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr836282523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása