Kr.e. 1500 - Királygyilkosság
2017. szeptember 19. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 1500 - Királygyilkosság

73. idea

"Irtózva gondolok rá, mit tevék;
Megnézni újra – nem merném."

William Shakespeare: Macbeth

A királygyilkosság intézménye valószínűleg egyidős a királyság intézményével, azonban az első feljegyzett királygyilkosság kb. 3500 évvel ezelőtt történt a babilóniai Sacaea-ban, amikor is az éves fesztivál keretében egy amolyan "pünkösdi" királyt avattak elítélt bűnözők közül, aki öt napig uralkodhatott, majd megkínozták és kivégezték.

Halála szimbolikus volt, és Tammuz istennek ajánlották az áldozatot.

A királygyilkosságot általában annak az érdekében alkalmazták, hogy valamely más uralkodási irányelv kerüljön hatalomra.

regicide.jpg

A Római Birodalomban se szeri, se száma nem volt a királygyilkosságoknak. A római császárok több mint fele esett áldozatul ilyesfajta merényletnek.

Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy királygyilkosságok csak a távoli múltban történtek, hiszen napjainkban is történik ilyesmi, csak már nem királyok az áldozatok, hanem általában diktátorok, de a lényegen ez semmit nem változtat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr7612877384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása