Kr.e. 3500 - Rétegelt falemez
2015. október 03. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3500 - Rétegelt falemez

43. találmány

Aranyozáskor vékony aranyréteggel vonják be az alapul szolgáló tárgyat, hogy úgy nézzen ki, mintha tömör arany volna.

Az első rétegelt falemez is hasonló céllal készülhetett 5500 évvel ezelőtt Egyiptomban, ahol kevés volt a jó minőségű fa, ezért más megoldásokat kellett kitalálniuk, hogy kielégítsék a minőségi bútorok iránti keresletet.

retegelt1.jpg

A mutatós fából készült vékony falemezeket vastagabb, de silányabb faanyagra ragasztották. Erre valószínűleg esztétikai és gazdasági okokból került sor, de maga a módszer alkalmas volt arra, hogy javítsa az így létrehozott vegyes összetételű faanyag tulajdonságait.

Azóta, hogy az egyiptomiak feltalálták a rétegelt falemezt, ez a találmány megőrizte helyét a kommersz bútorok anyagaként. Ezt példázzák többek között Gerrit Rietveld, Breuer Marcell és Alvar Aalto elegáns formatervei.

A rétegelt falemez sokkal kevésbé vetemedik, aminek az az oka, hogy az egymást követő rétegek szálirányát 90 fokkal elforgatják.

Manapság a ragasztási technológia fejlődésével számos területen használják a rétegelt falemezt, hajótestek építésénél, gépjárműalkatrészeknél stb.

Miután megtudtuk, hogy a rétegelt falemez is egyiptomi találmány, nézzük meg, hogy készül a ful nabed nevű krémleves, ami mivel Egyiptomban vagyunk, természetesen lóbabból készül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr757882756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása