Kr.e. 3500 - Szélenergia
2015. szeptember 19. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3500 - Szélenergia

40. idea

5500 évvel ezelőtt az egyiptomiak rájöttek, hogy lehet a szél energiáját átalakítani mozgássá. Ezt megelőzően emberi, illetve állati erővel tudtak csak a víz sodrásirányával szemben hajózni.

Ez behatárolta mind a távolságot, mind a sebességet, amit egy hajó el tudott érni. A négyszögletes papiruszvitorla feltalálásával a hajók nagyobb távolságot tudtak megtenni, gyorsabban és kisebb legénységgel. Ez nagyban felgyorsította a teherszállítást és a kereskedelmet. A főníciaiak már egész nagy (24 méteres) hajókat építettek szövetvitorlákkal.

Mechanikus szerkezet meghajtására a szélenergiát először a görög Alexandriai Hérón (Kr.u. 10-70) használta szélkerék formájában.

heron_s_windwheel.jpg

A szélenergia hasznosításának legismertebb és legelterjettebb módja természetesen a szélmalom volt, aminek használatáról legkésőbb a Kr.u.-i VII. századból Perzsiából már biztosan van bizonyíték.

A keresztes hadjáratok után a szélmalmok szerte Európában elterjedtek, és egészen a gőz megjelenésig uralkodó energiaforrást jelentettek a malomiparban.

Manapság a szélerőművek a legnagyobb megújuló energiát hasznosító áramtermelők.

Miután megtudtuk, hogy a szélenergiát először az egyiptomiak használtak, nézzük meg, hogy készül az egyiptomi, ínycsiklandóan kinéző szezámmagos kenyér, a semit.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr567801488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása