Kr.e. 20 000 - Íj és nyíl
2015. január 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 20 000 - Íj és nyíl

11. találmány

"Könnyű elhajolni egy szemből jövő lándzsa elől, de nehéz kikerülni egy hátulról kilőtt nyílvesszőt"

Kínai közmondás

Körülbelül 22 ezer évesek azok a dél-afrikai barlangrajzok, amelyek a legkorábbi bizonyítékai az íj és a nyíl használatának.

ancient_bows_arrows_-_40-2-004.jpg

 

Feltalálásával őseink olyan fegyverhez jutottak, ami hordozható, könnyen elkészíthető, és anyagai könnyen beszerezhetők.

Jellemzően kőris-, mahagóni-, illetve tiszafából készült, a húrhoz pedig állati inakat, szarvasbelet vagy növényi rostokat használtak.

Az íj volt a legelső gép, amely tárolta az energiát. Az íjász izomereje fokozatosan kerül át az íjra, amikor felhúzza és ezt az energiát tárolja a nyíl kilövéséig.  

Miután megtudtuk, hogy az íjat kb. 22 ezer éve használja az emberiség, és ennek első bizonyítékai dél-afrikai barlangrajzok, kóstoljunk meg egy dél-afrikai nassolnivalót, a biltongot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr937109515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása