Kr.e. 25 000 - Letelepedett életmód
2015. január 22. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 25 000 - Letelepedett életmód

15. idea

Az antropológusok és archeológusok egyetértenek abban, hogy a legkorábbi emberőseink vadászó életmódot folytatva folyamatosan vándoroltak. Időnként őseink találtak egy-egy helyet, ahol az időjárási viszonyok, a természet kincsei elegendőek voltak arra, hogy akár hosszabb ideig is eltartsanak egy embercsoportot.

Az első ilyen letelepedett kultúra nyomára Moráviában, a mai Cseh Köztársaság területén találtak. Egy állandó településről jártak vadászni, halászni őseink.

A Natúf-kultúra tagjai a mai Izrael, Jordáni és Szíria területén Kr.e. 10 000 környékén már növénytermesztésbe kezdtek. Ugyanebben az időszakban, Japánban a Dzsómon-kultúra emberei rizst termesztettek.

yay.jpg

Kr.e. 5000-re a korai skandinávok elkezdtek árpát ültetni, és szarvasmarhát tenyészteni.

A mai napig vita folyik arról, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Azért telepedtek le az őseink, hogy növényeket tudjanak termeszteni, vagy miután letelepedtek, már belefoghattak növénytermesztésbe.  

Miután megnéztük, hogyan telepedtek le első őseink Kr.e. 20 000 tájékán a csehországi Moráviában: kóstoljunk meg egy helybéli ínyenc sajtot, az olmützi kvarglit, avagy pogácsasajtot, csehül olomoucké tvarůžky-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr187095411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása