Kr.u. 650 - Nagy Kiz Kala
2014. augusztus 23. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 650 - Nagy Kiz Kala

Földrajzi hely: Merv, Bairam Ali, Türkmenisztán - Állami Történelmi és Kulturális Park

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=37.655129&lon=62.152625&z=18&m=b&v=8&tag=46520&show=/12764863

Stílus: Szasszanida

Építőanyag: Vályogtégla

A világörökség része: Időtálló érték - élő/eltűnt civilizáció vagy kultúra bizonyítéka

kiz.jpg

A hatalmas Merv-oázis városai négy évezreden keresztül jelentős hatást gyakoroltak a közép-ázsiai és iráni régió fejlődésére. Az oázis adott helyet a Szeldzsuk Birodalom fővárosának  is, amely korának egyik legjelentősebb települése volt. Híres könyvtárai az iszlám világ sok tudósát vonzották, de hatása az építészet, díszítőművészet, a tudomány és kultúra más területein is kézzel fogható. Merv a közép-ázsiai Selyemút mentén fekvő legrégebbi, legjobb állapotban fennmaradt oázisváros. Néhány emléke még ma is látható, mint pl. a város közepén álló mecset és esőgyűjtője, a buddhista sztúpa és templom.

A Nagy Kiz Kala lélegzetelállító látványt nyújtó vályogtégla építmény. Alsó szintjének helyiségeit a négyszögletes földemelvények ferde falai rejtik. A felső szintet és mellvédfalat közrefogó masszív, barázdált felületű külső falak a mesterséges dombból nőnek ki. A belső tér a maradványai alapján egy központi terem körül kialakított tizenhat helyiség lehetett. A faltagoló bordák 1,3 m átmérőjűek és fél nyolcszög keresztmetszetűek, a felfelé keskenyedő alapról kiindulva csúcsos tetőt alkottak. A 2 m vastag falak enyhén karcsúsodnak felfelé, jelenlegi magasságuk 11,8 méter.

A Nagy Kiz Kala a szintén vályogból épült és barázdált falú Kis Kiz Kala közelében áll. Ez a közép-ázsiai tehetős és befolyásos emberek lakóháztípusa, a kösk (a török szóból jön a kioszk szavunk) legjobb állapotban fennmaradt példája: központi, árnyékos terét vastag vályogfalak védik az időjárás szélsőségeitől, így ideális a forró, száraz éghajlat alatt.

A Nagy Kiz Kala viszonylagos épségben maradt fenn egy olyan korból, amelyben az épületek többsége megsemmisült. Meglepő, hogy ez az elhagyatott vályogépítmény födém hiányában és rendszeres állagmegóvás nélkül is mindmáig megőrződött. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr236625307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása