Kr.u. 316. - Constantinus diadalíve
2014. június 19. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 316. - Constantinus diadalíve

15.épület

Építtető: I. Constantinus

Földrajzi hely: Róma

Stílus: Ókori római

Építőanyagok: Kő, porfír, márvány

IMG_0408h.jpg

A diadalív I. Constantinus (272-337) római császárnak Maxentius felett aratott győzelme (a 312-es milviai hídi csata) emlékét őrzi. A Palatinus-domb és a Colosseum között a Via Triumphalison áll: akkoriban ezen az úton vonultak végig a győztes hadak. Későbbi korokban is szokás volt diadalíveket emelni a politikai hatalmat jelképezendő: ezt példázza I. Napóleon francia császár Arc de Triomphe du Carrousel néven ismert párizsi építménye.

Constantinus diadalíve (Arco di Constantino) főként arányaival hívta fel magára a figyelmet. A háromkapus márványépítmény magassága 20, szélessége 25, illetve 7 méter. Mindegyik homlokzatához négy sárga numideai márványból faragott korinthoszi oszlop tartozik; az egyiket kicserélték a római kor óta. Az orommezőkben a főív fölött  a győzelem alakjait, a két kisebb kapunyílás felettiekben különböző folyamatok isteneit látjuk. A diadalívet vadászjelenetekkel ábrázolt, két díszes medalion fogja közre (átmérőjük 2,4 méter), tetején téglalap alakú féldomborművek, valamint szobrok sorakoznak. Számos szobrászati dísze korábbi épületekről került ide: az északi és déli homlokzat féldomborművei például Marcus Aurelius császár életének jeleneteit ábrázolták, de arcvonásait átdolgozták, így ma I. Constantinus portréit látjuk helyettük.

Nézzük meg, hogy készül egy római specialitás, a stracciatella:

http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/06/19/stracciatella_es_kinai_tojasvirag_leves

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr746352687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása