Kr.e. 2500 - Szabványos mértékegységek
2016. október 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2500 - Szabványos mértékegységek

68. találmány

A kereskedelem a súlyok és más egységes mértékegységek használatán alapszik, amelyeket a tranzakcióknál arra használnak, hogy a szerzett és átadott érték ugyanakkora legyen.

Az első szabványos súlyokat az Indus völgyében használták. Bár erről tanultunk, hallottunk a legkevesebbet, ez a civilizáció fejlettségét tekintve egyenrangú volt a közel-keleti és egyiptomi civilizációval.

Olyan nagyvárosokkal büszkélkedhetett, mint Mohendzsodáro és Harappa.

szabvany.jpg

A helyi kereskedő csertből (kristályosodott kova) készített kockák rendszerét dolgozták ki, melyekkel sorozatokat alkottak.

Minden egyes kocka kétszer olyan nehéz volt, mint az előző, egészen hatvannégyig. A következő sorozat legkisebb súlya 160-szorosa volt az elsőének, majd ezek duplázódtak.

A kis köveket az ötvösök használták, míg a nagyobbakat hatalmas kétkarú mérlegekkel gabona és épületfa mérésére használták.

Mezopotámiában később a gabonát használták mértékül, de az eltérő szemnagyságok miatt ez nem volt precíz. Később alvó ludat ábrázoló faragott kövek rendszerét vezették be. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr4611839627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása