Kr.e. 2500 - Rovarírtó
2016. október 26. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2500 - Rovarírtó

 67. találmány

"...s leleményes Odüsszeusz kénnel megfüstölte a termet, a házat, az udvart."

Homérosz: Odüsszeia

A mezőgazdaság kezdete óta, az ember rábízza magát a termésre. Ha rossz az időjárás, betegségek támadják meg a termést, vagy kártevők, akkor a régi korokban az emberek éheztek.

Ezeket a káros hatásokat már kezdettől fogva próbálják kivédeni az emberek. Kezdetben csak fizikális módszer állt rendelkezésre, a lárvákat megpróbálták kézzel eltávolítani.

bug-buster-logo.jpg

A kémiai elemek felhasználásának első bizonyítéka a sumerektől maradt ránk. A sumerek már fejlett mezőgazdasággal rendelkeztek, termesztettek árpát, búzát, csicseriborsót és zöldségféléket. A kártevők ellen pedig elemi kénnel permeteztek, így próbálták távol tartani a gombákat, rágcsálókat, rovarokat, főleg a sáskákat.

A rovarirtás a II. világháborúig főleg természetes módszerekkel zajlott. Akkor vetették be először a betegségeket terjesztő szúnyogok ellen a DDT-t (diklór-difenil-triklóretán).

A szúnyogok azonban gyorsan immunisak lettek, így szerves foszfátokkal próbálkoztak.

Napjainkban mintegy 2,5 millió tonna rovarirtó vegyszert használunk az egész világon.

A vegyszerek káros hatásától való félelem alternatív biológiai módszerek feltalálását helyezte előtérbe mostanában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr5011839115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása