Kr.e. 3000 - Kemence
2016. január 07. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3000 - Kemence

47. találmány

A kemence feltalálásáig az emberek mintegy 2000 éve már lapos kenyereket sütöttek. Nem tudjuk, hogy milyen megfontolásból, illetve milyen igényt kielégítve jött a kemence ötlete, de az biztos, hogy ettől fogva már lehetséges volt élesztős kenyeret vekni formára sütni.

Az egyiptomiak találmánya, a zárt kemence, melynek falai tárolják a hőt, lehetővé teszi az egyszerűbb sütést, hiszen a művelet közben nem kell forgatni az ennivalót, az minden oldalról átsül.

kemence.jpg

Nem sokkal az egyiptomiak után, az Indus völgyében is készítettek úgynevezett tandoor (agyagformából rakott, henger formájú) kemencét. Mohendzsodáróban több ilyet is feltártak a régészek.

A pékszakma létrejöttéhez azonban az ókori görögök találmánya, az elől nyíló kemencére volt szükség, ami lehetővé tette, hogy a kenyérsütés jövedelmező vállalkozássá lépjen elő.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr808127112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása