Kr.u. 549. - Sant'Apolinare in Classe
2014. július 01. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.u. 549. - Sant'Apolinare in Classe

20.épület

Földrajzi hely: Classe, Ravenna közelében

http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=44.380285&lon=12.233067&z=18&m=b&v=8&tag=46520&show=/44885

Stílus: Kora keresztény-bizánci

Építőanyag: Tégla, cippolino márvány

sant_apollinare_in_classe_ravenna-select-italy-travel.jpegA VI. század második negyedében épült ravennai Sant'Apolinare in Classe háromhajós, bazilikális szerkezetű, 66 méter hosszú és 33 méter széles épület. Főhajója belül félköríves, kívül sokszög alaprajzú szentéllyel zárul, amelynek két oldalán, a mellékhajók zárófala mögött egy-egy négyzetes tér, a prothesis és a diakonikon helyzkedik el. A templom alaprajza a törökországi Meriamlikban található Szent Tekla-bazilikáéra emlékeztet. henger alakú campaniléja - emely magával a templommal nem egykorú - Ravenna legszebb harangtornya. Az épület a város első püspöke, a III.században mártírhalált halt Szent Apollinaris síremlékeként épült: a VIII.-IX. században kialakított, félkör alakú kriptában götrög márványuran őrzi csontjait. A templomot Ursicino püspöksége alatt (533-536) kezdték építeni, felszentelésére 549-ben került sor.

Az ünnepélyességet sugaárzó, kiegyensúlyozott arányú belső teret a mennyei rend tükrének szánták. A két mellékhajót akantuszleveles fejezetű márványoszlopokkal kialakított árkádsorok választják el a főhajótól. Az apszis élénk színvilágú mozaikjai az átmenetet jelzik az antik művészet naturalisztikus természetábrázolásra törekvő szemlélete és stabilizáltabb, szimbolikusabb felfogásmód között. Az apszis félkupolájában látható mozaik az Úr színeváltozását sajátos formában jeleníti meg: Krisztus medalionba foglalt ékköves keresztként lebeg a kék égen az aranyfényű háttér előtt. A kereszt két oldalán Illés és Mózes, alatta Szent Apollinaris áll, illetve a tizenkét apostolt jelképező hat-hat bárány sora látható. A bazilika aranyló mozaikjai kontrasztot képeznek a márványoszlopok felületével, amelyek állítólag még éjszaka is csillognak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr546435485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása