Kr.e. 447-438 - Parthenón
2014. június 06. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 447-438 - Parthenón

7. épület

Építészek: Iktinosz, Klarikratész, Pheidiász

Földrajzi hely: Athén, Görögország

Stílus: Ógörög klasszikus kori

Építőanyag: Márvány

The_Parthenon_Athens.jpg

A Parthenón romos épületének sziluettje a nyugati kultúra jelképévé vált. Eredetileg Athéné Parthenosz szentélyének szánták, költségeit a város bevételeiből fedezték. Nem ez az antikvitás legnagyobb temploma, de kétségtelenül a leggazdagabban díszített. Az épület külsejét díszítő reliefek az Athéné tiszteletére rendezett ünnepség, a panathenaia menetét ábrázolják. Az épület legjelentősebb képzőművészeti alkotása azonban rég megsemmisült: az istennő 12 méter magas, aranyozott, elefántcsontból faragott kultikus szobra a belső térben állt. A Parthenónt nem gyülekezeti célra építették: a két, egyszerű teremből álló épület elsősorban az Athéné-szobor és a város más kincseinek őrzésére szolgált.

Athéné szobrát Pheidiásznak tulajdonítja a hagyomány, akinek az épület megtervezéséhez is lehetett köze, csakúgy, mint a két építésznek, Kallikratésznak és Iktinosznak, valamint a filozófus Anaxagorasznak, aki talán a mű koncepciójának kidolgozója volt. Mindegy ki volt a vezető építész: az építészeti részleteket a XIX. század óta dícsérik és behatóan tanulmányozzák. Különösen érvényes ez az "optikai finomságokra", vagyis ama apró méretbeli eltérésekre, látszólagos szabálytalanságokra, finom ívelésekre, amelyek mintegy korrigálják a hatalmas méretekből adódó optikai torzulásokat. Számításokkal bizonyított, hogy ha a szélső oszlopokat felfelé meghosszabbítanánk, a földtől 50 km-re találkoznának egymással.

A Parthenónt jóval az ókor után is használták előbb keresztény templommá, majd a XV. században pompás mecsetté alakítva. 1867 óta romos, amikor is eltalálta egy velencei ágyúgolyó. Azóta számos olyan épület született, amelyet a Parthenón ihletett.

Miután megnéztük a Parthenón frízét, amin Pallasz Athéné olajfát adományozza Attikának, kóstoljunk meg egy kis csípős olajbogyót:

http://gasztrobakancslista.blog.hu/2014/05/06/4_olajbogyo

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr746282489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása