Kr.e. 2000 - Kolonializmus
2017. március 02. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2000 - Kolonializmus

63. idea

"Jól van, de eltekintve a csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól, vízvezetékhálózattól... mit tettek a rómaiak értünk?"

Brian élete

A kolonializmus politikai és/vagy gazdasági és/vagy kulturális dominancia kialakítása egy gyengébb nép, vagy állam felett az erősebb által. A világtörténelemben először Afrikában látunk erre példát, ahol az Egyiptomi Birodalom és Fönícia terjesztette ki hatalmát szomszédos, illetve tengeren elérhető területek felé.

caricature-african-colonialism.jpg

Később a görögök, majd mindenkinél hatékonyabban a rómaiak folytattak kolonializmust, a megszállás mellett fontos kulturális normákat, és technológiai fejlesztéseket szórva szét a világban.

A nem olyan távoli múltban, kb. 500 éve kezdődött az európai kolonializmus időszaka, és közel 500 évig tartott, hatalmas és gazdag birodalmakat hozva létre, mint Spanyolország, Portugália, Britannia és Franciaország.

Ezeknek az államoknak köszönhetjük jelenlegi helyzetünket, a migránsválságot, hiszen évszázadokon keresztül kifosztották és elnyomták Afrika és a kelet népeit, a kereszténység terjesztésének álarca mögött nyílt rablópolitikát folytatva. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr2112300367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása