Kr.e. 2000 - Asztrológia
2017. február 28. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2000 - Asztrológia

62. idea

Az asztrológia annak a téves elképzelésnek a folyománya, miszerint tőlünk sok millió fényévre lévő csillagok befolyásolják személyiségünket és azt, hogy mi vár ránk az életben, vagy akár az elkövetkezendő napon.

Körülbelül 4000 évvel ezelőtt jelent meg szinte egyszerre Mezopotámiában és Kínában. Úgy gondolom, hogy az akkor élt embereket nem ítélhetjük el azért, mert megpróbáltak valamilyen mélyebb értelmet adni a csillagos ég látványának.

asztrologia.jpg

A kínaiak állatokról nevezték el az éveiket.12 évet különböztettek meg, kezdve a patkány, bezárólag a disznó évével.

Minden évhez egy tucat tulajdonság tartozik, ami meghatározza az abban az évben született emberek személyiségét.

Ha ez igaz volna, akkor furcsa lett volna iskolába járni, ahol a teljes első évfolyam türelmes, a teljes második szangvinikus és stb. Egy osztályba járnánk 30 ugyanolyan tulajdonságokkal és személyiséggel bíró gyerekkel. Elég unalmas lenne.

Az indiai és a dél-ázsiai asztrológia iránya inkább a személyes jövendőmondásra irányult.

Az európai kultúrkörben inkább a horoszkópok terjedtek el, és bár teljesen egyértelműen áltudomány, mégis nap, mint nap találkozunk vele az újságok lapjain, a rádióban, televízióban, pedig teljesen egyértelmű mindenki számára, hogy ezeket a jóslatokat, horoszkópokat nem asztrológiával foglalkozó emberek, hanem újságírók találják ki. Valószínűleg annyira erős emberi vágy a jövő ismeretének vágya, hogy az emberek felülemelkednek minden észérven és kíváncsian hallgatják, vagy olvassák a napi horoszkópjukat. 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr6212300287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása