Kr.e. 2100 - Öröklés
2017. február 21. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2100 - Öröklés

60. idea

Egy társadalomban, ahol létezik magántulajdon, mindig felmerül a kérdés, hogy mi lesz ezzel a tulajdonnal, ha a tulajdonos meghal.

orokles.jpg

Az öröklés eszméje az, ami megválaszolja a kérdést. A történelem folyamán többféle öröklési rend létezett. Volt, hogy a legidősebb fiú örökölt mindent, volt, hogy a legfiatalabb, volt, hogy minden fiú egyenlő részben, volt, hogy minden gyermek, volt, hogy életkor szerint nem arányosan, volt, hogy csak apáról fiúra és anyáról lányra.

Az öröklés nem csak vagyontárgyakra irányulhatott, hanem jogokra (királyság) és kötelezettségekre (adósság).

A legrégebbi öröklésjog a sumerekről maradt ránk, Ur-Nammu törvénykönyvéből. Hammurapi törvénykönyve (Kr.e. 1772) már szinte minden esetre kiterjedően szabályozta az öröklést.

Az öröklés jogán keresztül a leszármazottak tudhatják, hogy milyen vagyonhoz, jogokhoz juthatnak a későbbiekben. Úgy, ahogyan a biológia jellemzőket örökölhetjük, ugyanúgy örökölhetünk társadalmi helyzetet, tulajdont, vagy megbélyegzést.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr812279657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása