Kr.e. 2500 - Kovácsolt vas
2016. november 29. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 2500 - Kovácsolt vas

69. találmány

"A jó vasból nem készül szög, a jó ember nem kovácsolódik katonává."

Kínai közmondás

A köztudatban élő vas, a kovácsolt vas. Ez valójában csak egy a három fontos anyagból, amit vasércből készítünk. Közös bennük, hogy társíthatók más elemekkel, ezért elég változatos formában vannak jelen.

vaserc.jpg

Kovácsolással megmunkált változataihoz faszenet és vasércet kell hevíteni, hogy vas-oxid vassá redukálódjon, anélkül, hogy megolvadna. Az így keletkező végtermék salakot és más szennyező anyagot is tartalmaz, ami gátolja a rozsdásodást.

A történelmünkben először Kr.e. 2500 körül állítottak elő Szíriában kovácsolt vasat. Erről nevezték el a korszakot vaskorszaknak. Széles körben azonban csak a XV. századtól lett hozzáférhető, amikor Nyugat-Európában elterjedtek a nagyolvasztók.

Valamivel később már öntöttvasat is készítettek, amit ma főleg csővezetékek, gépek és gépjárművek alkatrészeinek használunk.

A kovácsolt vasat manapság régi vasmunkák restaurálására és igényes díszítésként használják.

A vas harmadik formája, az acél magas széntartalmú és jóval keményebb.

Az acél elterjedése fokozatosan háttérbe szorította az egykor nélkülözhetetlen vasat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr9011839935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása