Kr.e. 3000 - Cséphadaró
2016. január 11. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3000 - Cséphadaró

48. találmány

Bár manapság a világ nagy részén aratógépeket használnak, nem egy helyen megmaradt ez az 5000 éves találmány, amit az egyiptomiaknak köszönhetünk.

A cséphadaró elsődleges funkciója a cséplés, vagyis a magok leválasztása az anyanövényről, fizikai erő alkalmazásával.

osiris-god-of-the-underworld.jpg

Az eszköz elég egyszerű, két fadarab volt összerögzítve bőrszíjjal. A kiterített gabonát ezzel a szerszámmal csapkodták, így a magok kijöttek a maghéjból, és utána rosta segítségével különválogatható volt.

A cséphadaró az Egyiptomi Birodalomban uralkodói jelképpé vált, mintegy jogarként, a pásztorbottal együtt. Azt jelképezte, hogy a fáraó élelemmel látja el népét, a pásztorbot segítségével pedig helyes irányba tereli őket, mint pásztor a nyáját.

A cséphadaró és a pásztorbot Ozirisz, az alvilág istenének is állandó attribútuma volt, általában a legtöbb ábrázolásán megjelenik.

A cséphadaróval való cséplés kemény munka. Napjainkban már felváltotta a kombájn, ami egyetlen művelet során learatja a gabonát és különválasztja a magot a pelyvától. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr38261292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása