Kr.e. 3000 - Numerológia
2015. november 23. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 3000 - Numerológia

49. idea

A numerológia egyfajta isteni vagy misztikus kapcsolatot feltételez a számok tulajdonságai és az emberi élet vonatkozásaiban. Az ősi kíváncsiság, amit a számok ereje és logikája felkelt a legtöbb emberben, már az 5000 évvel ezelőtti Egyiptomban megjelent.

numerology_420x300-420x0.jpg

A matematika és az asztrológia istennőjének, Szesatnak fennmaradt templomai Egyiptom szerte betekintést engednek a matematika és a misztikum kölcsönhatásába.

A számok és a világgal való kapcsolatuk tanulmányozása tovább élt az ókori világban és a görög filozófusok is sokat foglalkoztak a problémával.

Pitagorasz (Kr.e. 570-495) különösen nagy befolyással volt ebben a tekintetben. Sokszor használt misztikus megközelítést elméletei felállításában.

A modernkori numerológia az ősi kultúrák számos hiedelmét átvette és felhasználja hiszékeny emberek átverésére, elemezve személyiségtípusokat, "megjósolva a jövőt".

Például a 1970-es években találták ki a pitagoraszi numerológiát, melynek alapja Pitagorasz azon elképzelése, hogy minden kifejezhető számokkal.

Sajnos ezek az áltudományok manapság is sok emberre hatással vannak.

E mellet számos ártalmatlanabb babonát is örököltünk a múltból. A kínai hétköznapokban pl. egyes számok szerencsésebbek más számokkal, és nem egy nyugati ember idegenkedik a 13-as számtól. 

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a numerológiát az ókori Egyiptomban találták ki, nézzük meg, hogy készül az egyiptomiak egyik mindenes fűszerkeveréke a dukkah.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr638101876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása