Kr.e. 4000 - Dorongút
2015. szeptember 17. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 4000 - Dorongút

40. találmány

A rönkútnak is nevezett dorongutakat teljes vagy félbevágott fatörzsekből rakták, az útirányra merőlegesen, szorosan egymás mellé fektetve, hogy szilárd útburkolatként szolgáljanak sáros vagy mocsaras területen. Hogy minél kevésbé legyen rázós az út, még földdel is megszórták a közöket.

A dorongút lehetővé tette, hogy amúgy megközelíthetetlen helyeken közlekedjenek, de egyben veszélyt is jelentett, mert esőzés idején, vagy ha csak a terheléstől elmozdultak a rönkök, könnyen lábát törhette a ló.

dorongut.jpg

Az első ismert dorongutat 6000 évvel ezelőtt készítették az angliai Glastonburynél. Az évszázadok során a rönköket lapos pallókkal váltották fel, ami zökkenőmentesebb haladást biztosított..

A II. világháborúban mind a német, mind a szovjet csapatok használták a keleti fronton.

Az Egyesült Államokban a XIX. században épült alaszkai országút például dorongút alapokon nyugszik.

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a dorongutat először a mai Angliában építettek, kóstoljunk meg egy leginkább angolok által favorizált ecetes csemegét, a gyöngyhagymát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr617793476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása