Kr.e. 4000 - Csatorna
2015. szeptember 16. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 4000 - Csatorna

38. találmány

A kínai nagy csatorna, amelyet a XIII. században fejeztek be, több mint 1930 km hosszan húzódott az északi Peking és a déli Hangcsou között. Ez a legrégibb mindmáig használatban lévő ilyen konstrukció. A legrégebbi szakasza Kr.e. 486-ban épült.

Az első csatornákat 6000 évvel ezelőtt építették a mai Irak és Szíria területén.

Nagy-Britannia területén az első csatornát a Fossdyke-ot egyes feltételezések szerint még a rómaiak építették, de az igazi csatornaépítési munkákat csak az ipari forradalom tette lehetővé. Akkoriban minteg 6440 km-nyi vízi út épült.

A XIX. századi vasútépítési láz háttérbe szorította a csatornákat, de mindmáig fontos gazdasági útvonalakat jelentenek.

szuez.jpg

A leghíresebb csatornák melyek lehetővé tették hosszú, vagy veszélyes vízi utak lerövidítését. 

Ilyen az 1869-ben épített Szuezi-csatorna és a Csendes-óceánt az Atlanti-óceánnal összekötő, 1914-ben ásott Panama-csatorna.

Mindkettő az emberiség mérnöki-tervezői teljesítményének figyelemre méltó bizonyítéka.

Miután megtudtuk, hogy az első csatornákat a mai Irak területén építették, nézzük meg, hogy készül egy bagdadi specialitás.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr27792750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása