Kr.e. 5000 - Teremtéstörténet
2015. augusztus 27. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 5000 - Teremtéstörténet

29.idea

Azt valójában nem tudhatjuk, hogy mikor meséltek egymásnak az emberek először a teremtésről, de azt tudjuk, hogy első nyoma 7000 évről ezelőttről maradt fent Mezopotámiából.

sumerian.jpg

A teremtéstörténetek az univerzum, az emberek, élőlények természeti jelenségek létezésének miértjét feszegetik, és igen szerteágazó módon magyarázzák világunk létrejöttét.

Az Ábrahámi vallások egy végtelen hatalommal bíró teremtőről beszélnek.

A babiloni Enuma elis egy ősapától és ősanyától származtatja a világot.

Hindu tradíciók szerint az egész egy kozmikus tojással kezdődött. 

Néhány észak-amerikai indián törzs szerint pedig búvárok húzták ki a Földet a víz alól.

Mindez magyarázza az emberek tudás utáni vágyát. Ahogy évezredeken át fejlődött az emberi intelligencia egyre komplexebbek lettek a történetek.

Kíváncsi őseink mindenre szerették volna megtalálni a magyarázatot, amire még mi sem tudunk választ adni. Miért születünk e világra, és miért kell elmennünk innen, amikor olyan jól érezzük itt magunkat.

A teremtésmítoszok sok hasonló motívumot tartalmaznak, amit sokan magyaráznak azzal, hogy akkor annak a valóságban is meg kellett történnie.

A történelem során a teremtésmítoszok egységes alapot nyújtottak az emberi közösségeknek.

Ezek a kötelékek a mai világban is jelentős egyesítő és egyben destruktív erőket táplálnak.

Miután megtudtuk, hogy a teremtéstörténetek első nyoma Mezopotámiából származik, nézzük meg, hogyan készül az irakiak legkedveltebb körete a timman.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr907737560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása