Kr.e. 6500 - Térkép
2015. július 29. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 6500 - Térkép

29. találmány

A térkép a kérdezősködés egyenes ági leszármazottja. Egy macsó férfi találta ki 8500 évvel ezelőtt, aki megunta a felesége unszolását, hogy kérdezzék már meg, hogy merre kell menni. A térkép azóta hatalmas karriert futott be. A térkép szerelmesei - mint például én is - órákat képesek eltölteni nézegetésével, hiszen akkora mennyiségű adatot tartalmaznak, ami befogadhatatlan az emberi agy számára és mindig találunk rajta valami újdonságot. Egyszóval a térképek megunhatatlanok.

A legrégibb térképeknek a korai sírokból előkerült babiloni táblákon talált, egyiptomi földterületeket ábrázoló rajzokat és festményeket tartottuk, amíg 1961-ben elő nem került Catal Hüyük (ma Törökország) falra festett várostérképe, ami házakat és egy tűzhányót abrazol. A korát mintegy 8500 évesre teszik.

terkep.jpg

Az imago mundi néven ismert VI. századi tábla az Eufrátesz menti Babilónt örökíti meg, a városokat kör alaprajzú földtöltéseken, folyó ölelésében. Az úgynevezett T-O térképeken a "T" vízszintes szára felett látható Ázsia, alatta balra Európa, jobbra Afrika, az "O" pedig az ezeket körülölelő óceán.

Ilyen az 1300-ból származó fekete tussal és zöld festékkel pergamenre rajzolt herefordi Mappa Mundi is, amelyen a vörös tengert vörösre színezték.

Görög tudósok dolgozták ki a gömb alakú Föld teóriáját, amit Kr.e. 350-ben Arisztotelész érvekkel is alátámasztott. A Kr.u. I. században Klaudiosz Ptolemaiosz csillagász és matematikus kidolgozta a vonatkozási vonalak rendszerét, s Geógraphiké hüphégészisz című művében több mint 8000 földrajzi helyet sorol fel, megadva hozzávetőleges szélességi és hosszúsági fokokat. Bár alulbecsülte a Föld méretét, ő sugalmazta, hogy nyugat felé haladva is el lehet jutni Indiában, s erre vezethető vissza az is hogy évszázadokkal később Kolumbusz szintén kisebbre becsülte a távolságokat. A térképészet számára Marco Polo utazásai is számos adattal szolgáltak a XIII. században. Az 1891-ben megrendezett nemzetközi térképészeti kongresszus meghatározta a világtérkép léptékének alapelveit, de nagy előrelépést jelentett a térképészet terén a két világháború is.

Manapság a google street view már azt is lehetővé teszi, hogy nem csak a képzeletünkben alkossunk városokat az utcatérképek alapján, hanem szinte a valóságban is ellátogathatunk San Francisco utcáira, vagy sétálhatunk a Diadalív árnyékában. 

Miután megtudtuk, hogy a legelső térkép Törökországból származik, nézzük meg, hogy készül egy igazi anatóliai eredetű étel, a pastirma.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr817491928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása