Kr.e. 7500 - Véső
2015. május 15. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 7500 - Véső

22. találmány

A paleolitikum hosszú, forradalmi változásokat hozó időszak volt, az emberiség történelmében. Őseink feltalálták a kőszerszámokat és sok ezer éven át fejlesztették, mígnem felváltották őket a fémeszközök. Már ekkoriban is készültek vésésre használt szerszámok, de a mai véső forma kb. Kr.e. 7500 évvel ezelőtt jelent meg.

veso.jpg

A bronzkorra már több változata is kialakult, ilyen például a homorú - ívelt pengéjű véső - és a nyélnyúlványos véső, amelynek pengéjét gallér köti össze a nyéllel.

Manolisz Korresz görög építész szerint az ókori görögök által használt vésők valójában a maiak élesebb, robosztusabb változatai voltak, az athéni Parthenon helyreállításánál ugyanis sokfajta antik szerszámot is rekonstruáltak.

A középkorban az ácsok formázóvésőként ismert, széles trapéz pengéjű eszközzel munkálták meg a durvább faanyagokat.

A véső nem sokat változott a középkor óta, bár egy mai barkácsszaküzletben kevesebb fajtája kapható, mint ahányat egy középkori ácsműhelyben használtak.

Mivel az első ember által használt vésőt Franciaországban találták, Gasztrobakancslistánkon nézzük meg egy francia sajt eredetét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr227456502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása