Kr.e. 8700 - Fémművesség
2015. május 12. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 8700 - Fémművesség

18. találmány

A fémek felhasználása szerszámok, fegyverek vagy ékszerek készítésére az emberiség legfontosabb teljesítményei közé tartozik. A megmunkált fémek mindenütt jelen vannak környezetünkben. 

metalurgy.jpg

 

A régészet jelenlegi ismeretei szerint Kr.e. 8700 táján kezdték érdekelni az embert a fémek. Ezt bizonyítja egy vörösréz függő melyet a mai Észak-Irán területén találtak. A kohászat, vagyis a fémnek egy fémet tartalmazó kőzetből (ércből) való kiemelése Kr. e. 5000 táján kezdődött, amikor vörösréz ércet olvasztottak meg. Kr.e. 4000 táján az emberek már használták az aranyat és a vörösrézhez arzéntartalmú adalékot keverve arzénbronzot nyertek. Bizonyára ez volt az első mesterségesen előállított fémötvözet. Bár keményebb volt a réznél, az arzén mérgező volt. A fémmegmunkálás istenét több kultúrában is sántaként ábrázolják, ami bizonyára annak a következménye, hogy sokáig voltak kitéve az értékes, de mérgező fém hatásainak. Kr.e. 3500 táján ónból és vörösrézből kezdték ötvözni a bronzot. Az új eljárás a kereskedelem révén elterjedt, így hamarosan fegyvereket, páncélt, dísztárgyakat, szerszámokat is készítettek bronzból. A bronzkorszak fokozatosan véget ért, ahogy a kereskedelem visszaesett, és egyre nehezebb volt hozzájutni az ónhoz. Felváltotta a vas, és ezzel beköszöntött a vaskorszak.

Miután Kultúrbakancslistánkról megtudtuk, hogy a fémművesség Kr.e. 8700 körül fejlődött ki a mai Irán területén, kóstoljunk meg egy iráni olajos magvat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr797453258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása