Kr.e. 7500 - Ruhafestés
2015. május 12. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 7500 - Ruhafestés

23. idea

A festékek ezer éve az emberi történelem részei. A különböző kultúrákban egymástól függetlenül fedezték fel őket. A leghamarabbi használata kb. 30 ezer évre nyúlik vissza, amikor a vörös okkert használták a temetkezési helyek festésére Észak-Itáliában. A legrégebbi bizonyíték, hogy textilt festettek a neolitikus Catal Hüyük településről származik.

benetton-united-colors-of-benetton-small-46062.jpg

 

 

Kr.e. 3000-ben Indiában még fejlettebb festési technológiák jöttek létre. A korai festékek a természetben megtalálható anyagokból, növényekből, gyökerekből, virágokból és rovarokból származtak.  A festett ruhák rangot és szociális hovatartozást jelentettek.

 

bibor.jpg

Körülbelül 1500 évvel Krisztus előtt az ősi főniciaiak kifejlesztettek egy festéket, a türoszi bíbort, a szint, amely évszázadokig a királyok, császárok és főpapok színe volt. Amikor Nagy Sándor elfoglalta Perzsiát, Kr.e. 331-ben, lila köpönyegeket talált a főváros kincstárában, amelyek értéke felbecsülhetetlen volt.

Az emberiségben olyan nagy volt a vágy, hogy különböző színekkel ékesítse magát, hogy a modern korban mesterséges színek tömkelegét hozta létre. 

Ha már Törökországban jártunk, nézzük meg a Gasztrobakancslistánkon, hogy készül egy helyi étel, a sicak hummuszt pidével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr967453286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása