Kr.e. 7500 - Bödönhajó
2015. május 12. írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

Kr.e. 7500 - Bödönhajó

19. találmány

Az emberek már Kr.e. 7500 táján is szerettek volna utazni a vizen, de erre a célra alkalmas hajók megépítéséhez használt anyagok közül sokat csak jóval később ismertek meg.

Ezért igen egyszerű megoldással álltak elő. A természetben meglevő technológiát alkalmaztak. Az első vízi jármű egy fatörzs volt, amelyet az oldalára fektettek és kivájták a belsejét. Mindössze arra volt szükség, hogy az így kialakított üreg elég nagy legyen ahhoz, hogy beleülhessen egy ember, és hogy a fa anyaga ne legyen korhadt. Ha a kiszemelt fatörzs megfelelt ennek a feltételnek, alkalmas volt. Mivel ezek a csónakok jóval a fémszerszámok feltalálása előtt készültek, a fa kivájását szabályozott tűzzel és kőszerszámokkal végezték. A megperzselt részeket lekaparták azután a törzs elejét és végét hegyesre faragták, hogy kisebb legyen a közegellenállás a vízben.

6243282-large.jpg

Fatörzsből vájt kenuk több helyről is előkerültek Észak-Európában. Ezek a csónakok ezidáig ismert legrégibb formái. Korábbról nem volt ismert a vízi közlekedés semmilyen más változata, csak az úszás és az uszadékfába kapaszkodás.

Miután Skandináviában járunk, kóstoljunk meg Gasztrobakancslistánkról egy helyi jellegzetességet, a forrón füstölt lazacot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr987453302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása